Zdrowa żywność

Żywność bezglutenowa

Nasz sklep posiada w swoim asortymencie żywność ekologiczną. Są to artykuły, które powstały z produktów zwierzęcych i roślinnych otrzymanych zgodnie z metodami systemu gospodarstwa ekologicznego. Oznacza to, że unikano stosowania dodatków żywnościowych, pestycydów, regulatorów wzrostu oraz sztucznych nawozów. Są to plony wyjątkowo bogate w witaminy, minerały i inne cenne substancje odżywcze. Ze względu na tak restrykcyjne podejście do ich uprawy, nie posiadają żadnych toksycznych substancji, które mogłyby być szkodliwe dla zdrowia.

Co więcej, zdrowa żywność ekologiczna jest wytwarzana bez użycia organizmów genetycznie modyfikowanych, a jej uprawa jest znacznie bardziej neutralna dla środowiska. Ponadto, nie poddaje się jej promieniowaniu jonizującemu.

Jakie standardy obowiązują gospodarstwa ekorolnicze?

Aby gospodarstwo mogło być ekologiczne, powinno spełniać szczegółowo określone warunki. Prowadzi się dokładną kontrolę nie tylko samego produktu (a więc owoców, warzyw czy mięsa), ale także sposobu, w jaki jest wytwarzany. W gospodarstwie ekologicznym nie powinno stosować się syntetycznych środków ochrony roślin (na przykład fungicydów czy pestycydów), a do zwalczania szkodników i chorób je atakujących zalecane jest wdrożenie metod agrotechnicznych i biologicznych.

Co więcej, jeśli chodzi o rozmiar upraw, to rezygnuje się z ogromnych monokultur, a zamiast tego stosuje się mniejsze obszary, które są oddzielone uprawami osłonowymi lub krewami i drzewami, jednocześnie dostarczającymi schronienie licznym ptakom i owadom.

W przypadku nawodnienia preferuje się zbiorniki i cieki wodne. Aby gleba była żyzna, wybiera się nawozy zielone z roślin motylkowych oraz wapnowanie, co sprawia, że żyzność i struktura gleby jest zachowana na odpowiednim poziomie.

W uprawie zwierząt rezygnuje się ze stosowania antybiotyków i hormonów, a pasza służąca do ich karmienia pochodzi z własnego gospodarstwa.

Te wszystkie aspekty są dokładnie zaplanowane i regulowane tak, by każdy kto wybiera zdrową żywność ekologiczną mógł być pewien jej bezpieczeństwa oraz walorów prozdrowotnych.

Jak wygląda system kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym?

Jeżeli przedsiębiorca chce wytwarzać i wprowadzić na rynek produkty ekologiczne, musi zostać poddany obowiązkowej kontroli i certyfikacji, który wydawany jest na okres 12 miesięcy. Każda jednostka certyfikująca posiadająca własny indywidualny numer identyfikacyjny, może nadać i cofać certyfikaty oraz przeprowadzać kontrole.

W Polsce takie upoważnienie może zostać wydane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z kolei, nadzór nad tymi jednostkami certyfikującymi oraz produkcją ekologiczną jest sprawowany przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Dzięki tak regulowanemu systemowi kontroli i certyfikacji, konsumenci mogą mieć gwarancję, że wszystkie produkty oznaczone jako ekologiczne są wytworzone według przyjętych norm i nie posiadają żadnych pozostałości sztucznych nawozów, hormonów czy środków ochrony roślin.

Jak rozpoznać produkty ekologiczne w sklepie?

Wraz z rozwojem świadomości, poszerzyła się również wiedza na temat zdrowej żywności ekologicznej, a to z kolei przekłada się na rosnącą popularność i zapotrzebowanie na tego typu produkty. Warto wiedzieć, że każda żywność ekologiczna jest odpowiednio oznakowana, co ułatwia jej rozpoznanie. Powstało nowe logo produkcji ekologicznej, które służy (obok terminów BIO i EKO) do rozróżnienia artykułów wytworzonych metodami ekologicznymi. Istnieje również możliwość użycia go w reklamach oraz znakowaniu. Obok tego wspólnotowego logo powinien pojawić się odpowiedni numer dedykowanej jednostki certyfikującej, który kontrolował dane gospodarstwo rolnicze.

Jeśli produkt posiada na opakowaniu takie oznakowanie, znaczy to, że artykuł spełnia wymagania ustawy o rolnictwie ekologicznym oraz że co najmniej 95% jego składników jest pochodzenia ekologicznego (a więc sprawowano nad nim nadzór podczas produkcji i przygotowania). Ponadto, logo informuje także o fakcie, że gospodarstwo, w którym powstał, otrzymało certyfikat.

Dla kogo przeznaczona jest żywność ekologiczna?

Pełne wartości odżywczych, naturalne produkty ekologiczne przeznaczone są dla każdego, niezależnie od wieku, płci czy diety. W szczególności dzieci skorzystają z ich dobroczynnych właściwości.

Czy żywność ekologiczna to „zdrowa żywność”?

Pojęcie zdrowej żywności jest głęboko zakorzenione w świadomości wielu osób ze względu na szerokie jego wykorzystanie w celach marketingowych. Jednakże pomimo częstego użycia, nie niesie ono za sobą gwarancji kontrolowanej produkcji. Z kolei żywność ekologiczna powinna być certyfikowana i właściwie oznakowana, co jednocześnie przekłada się na jej wyjątkową jakość.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl